W dzisiejszych czasach nie ma domu, w którym nie przygotowywało by się różnego rodzaju pieczeni. Czy to na Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc czy jakieś inne ważne rodzinne uroczystości. Warto robić swoje wędliny i inne pieczenie, ponieważ przynajmniej wiemy co jemy. Nie ma w tym żadnej chemii. A o to właśnie chodzi. Można przygotowywać pieczeń z szynki wieprzowej, karkówki, boczku czy innego mięsa. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić jak przygotowywana jest pieczeń rzymska

Jak zrobić dobrą pieczeń?

Pieczeń rzymska to łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne danie. To klasyka polskiej kuchni, która broni się na co dzień i w święta. Warto go przygotować, bo można go długo przechowywać, a nawet zamrozić. Jakie składniki są potrzebne do jej wykonania? Są to między innymi: wieprzowina 80 dag, wołowina 40 dag, jajka1 szt., śmietana kremówka 2 łyżki stołowe, masło klarowane1 łyżka stołowa, cebula1 szt., natka pietruszki1 łyżka stołowa, sól około 2 szczypty, pieprz 2 szczypty, tymianek 1 szczypta, cząber 1 szczypta, bułka tarta 4 łyżki stołowe oraz gałka muszkatołowa 1 szczypta. Najpierw należy mięso pokroić na nieduże kawałki. Cebulę obrać i pokroić ją w dość grubą kostkę. Następnie dorzucić do mięsa. Wszystko zemleć. Po chwili musimy wbić jajko oraz wsypać tartą (lub namoczoną i odciśniętą) bułkę i natkę pietruszki. Kolejnym krokiem jest wymieszanie składników, doprawienie solą, pieprzem i starannie wyrobić ciasto. Dalej należy do masy dodać szczyptę gałki muszkatołowej, niewielką ilość suszonych ziół. Jeśli zobaczymy, iż masa przygotowana wyszła zbyt ścisła, należy wmieszać w nią 2–4 łyżki wody. Gdy już to zrobimy to teraz na suchej desce musimy rozłożyć duży arkusz pergaminu, a następnie posmarować go klarowanym masłem. By po chwili wyłożyć masę mięsną i uformować prostokąt o bokach ciut krótszych niż wymiary dna brytfanny. Następnie trzeba lekko poruszyć papierem, formując mięso w rulon.
Wstawić do gorącego piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec 40–45 minut. Mocno rozchylić pergamin, rozsmarować na klopsie (pędzelkiem lub wypukłą stroną łyżki) śmietanę i piec odkryty jeszcze 15–20 minut, by pięknie się zrumienił. Podawać gorący, pokrojony w plastry, z ziemniakami i surówką.